OTDK első helyezést ért el formatervező hallgatónk

2017/04/26

Már végzett ipari termék- és formatervező szakos hallgatónk, Turbucz Erika I. helyezést ért el az idei műszaki OTDK ipari termék és formatervezés szekciójában.

Dolgozatának fő célja, a polarizáció fogalmának népszerűsítése, a fizika egy kis szegmensének látványos beillesztése a hétköznapi tudatba egy formatervezett polarizációs  lámpa segítségével.

A tervezés fő inspirációi a feszültségoptikai kísérletek, melyek során megfigyelhető, hogy ha fehér fény halad át egy polarizátor és analizátor (szűrők) közé helyezett feszültséges testen, akkor a feszültséges helyeken fáziskülönbség keletkezik, a kép színessé válik. A szűrők egymáson történő fokozatos elforgatásával az áteső fény erőssége maximális és minimális értékek között változik, ezáltal a megjelent színképek változtathatók.

A mintatervezés során inspirációként szolgáltak egyrészt azok az állatok, amelyek képesek érzékelni, és a tájékozódásukhoz felhasználni a polarizált fényt és a polarizáció mértékének változását, másrészt a vikingekről elterjedt tudományos hiedelem, miszerint az óceánon való navigációjuk során már használták a polarizáció tulajdonságait.

Fő alapanyagként a fa szolgált, figyelembe véve a környezeti szempontokat és az újrahasznosítás lehetőségét is.

A dolgozat tartalmazza a tervezéshez szükséges információkat, polarizációs szűrőkkel végzett, a fények, árnyékok, színek és anyaghasználat kérdéseire vonatkozó kísérleteket, tervezési koncepciókat, látványterveket, illetve továbbfejlesztési lehetőségeket.

Gratulálunk a hallgatónak és további sikereket kívánunk választott hivatásában!