Bejczy Antal Robotverseny

2015/01/23

A nemzetközi tudományos közélet 2015-ben ünnepli a magyar származású Prof. Dr. Bejczy Antal fizikus, az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója, a California Institute of Technology professzora, a Washington University in St. Louis professzora, az Óbudai Egyetem tiszteletbeli doktora, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyisége születésének 85. évfordulóját.

Bejczy Antal Robotverseny

Ebből az alkalomból az Óbudai Egyetem a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kezdeményezésére „Az űrrobotika atyja” rendezvénysorozatot rendez. A szervezők kiállítással, nemzetközi kollokviummal és kapcsolódó programokkal kívánják bemutatni Bejczy Antal életét és szakmai tevékenységét, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központját. A rendezvénysorozat keretében három kategóriában került pályázat meghírdetésre egyetemi és főiskolai hallgatóknak, valamint középiskolai diákoknak.

Robotépítő verseny

A rendezők a pályázóktól Bejczy Antal robotikai kutatásaihoz kötődő működő robotmodell elkészítését várják, amely Bejczy Antal űrrobotjait mintázza. A kategóriában egyénileg vagy munkacsoportokat alkotva készülhetnek pályaművek. A versenyen résztvevők 2015. február 10-ig jelentkezhetnek az iRobottechnikai Központ robotverseny@uni-obuda.hu címén, a versenyre benyújtandó robot fényképével és rövid leírásával.

A versenyzők két kategóriában nevezhetnek: "LEGO robot" és "nyílt robot".

  • A LEGO robot kategóriában csak LEGO-ból épített járművek vehetnek részt.
  • A "nyílt" kategóriában semmilyen megkötés nincs.

Minden robot esetében elvárás, hogy a métere ne haladja meg az 50x30x30 centimétert, és 5 kg-nál legyen könnyebb. A robotnak alkalmasnak kell lennie biztonságos beltéri üzemeltetésre.

A robotnak egy "marsi" körülményeket imitáló pályán kell végrehajtania az alábbi feladatot:

  • egy kb. 5m x 5 m -es területen autonóm módon navigálni: az elhelyezett akadályokat kikerülni, nehéz terepen átjutni, a célhoz elérni.
  • a célban egy "érdekes kőzetmintát" (egy tárgyra rányomtatott QR kódot) beolvasni és egy megadott címre pl. wifi-n elküldeni.

Esszéíró verseny

A verseny keretében egyéni pályázóktól olyan esszék, dolgozatok (min. 5 oldal terjedelmű) elkészítését várják a szervezők, amelyek a mai fiatalok nézőpontjából átfogóan, vagy életének egy-egy időszakára, illetve részletére fókuszálva mutatják be Bejczy Antal életét, munkáit. A Bírálóbizottság által legjobbnak ítélt dolgozatokat a szervezők a honlapon közzéteszik. Az esszét 2015. február 10. éjfélig lehet elküldeni Word formátumban a robotverseny@uni-obuda.hu címre, a pályázó nevének és elérhetőségének, illetve a középiskolája nevének megadásával.

Bejczy Antal grafikai verseny

A grafikai versenyre egyéni pályázóktól, szabadon választott kézi vagy számítógépes grafikus technikával elkészített alkotásokat várunk  A4-es vagy A3-as méretben, amelynek tartalma kapcsolódik Bejczy Antal űrrobotika területén folytatott tevékenységéhez.

A grafikai alkotást 2015. február 10. éjfélig várják a rendezők a robotverseny@uni-obuda.hu címre, a pályázó nevének és elérhetőségének, illetve a középiskolája nevének megadásával. A versenyre benyújtott pályázatokkiállításra kerülnek, a helyezéseket szakértő zsűri dönti el a közönségszavazatok értékelését figyelembe véve.

A három verseny első helyezett pályamunkái pénzjutalomban és oklevélben részesülnek. A szervezők a színvonalas pályázatokat további értékes díjakkal és elismerő oklevelekkel jutalmazzák.

Az alkotók meghívást kapnak az Óbudai Egyetemen 2015. február 17-én megrendezésre kerülő „Az űrrobotika atyja” rendezvénysorozatra, amelynek keretében kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására.

"Az űrrobotika atyja" rendezvénysorozat programjával és a pályázattal kapcsolatos információk a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ http://conf.uni-obuda.hu/SpaceRobotics2015/ honlapján, illetve az ott megadott címeken olvashatók.