Ismét három kreatív esemény egy helyen

2016/01/05

Minden félév végén hallgatóink nyilvános kiállítás és divatbemutató keretében mutatják be féléves projektfeladataik eredményét. A nézők voksolhatnak a kiállított alkotásokra, ezzel is jelezve, hogy az esemény már beépült az egyetem Doberdó úti kampuszának mindennapjaiba és egy kis oldott hangulatot hoz a zárthelyi dolgozatok írása mellett.

Ismét három kreatív esemény egy helyen

Idén a téma a magyar Szecesszió és az Art Deco, vagyis a művészetek voltak, az ITF mindhárom specializációja esetében. Saját inspirációik, épületek és ornamentikák, festmények és mintázatok, porcelán használati tárgyak és öltözékek ihlették a megvalósult terveket és azok felületi megoldásait.
Így az ünnepre terítettek a  III. évfolyamos, Textil és enteriőrös és csomagolós hallgatók. Elegánsan fénylő anyagkombinációk és azok manipulációi jelentek meg a terítőkön és a különleges dobozokon. A terítékhez ugyanis design sütiket is kellett formázniuk a hallgatóknak, amiket kimondottan erre a célra tervezett dobozokban lehetne elvinni. Hab a tortán, illetve  specialitás a terítékekhez, a harmonizáló étlapok sokasága is.
A kiállítás anyagát nem volt könnyű megtervezni, kivitelezni és kiállítani sem, de a minőségi munkák végeredményét öröm volt végignézni.
A nézők szavazatai alapján, 44 vokssal, első helyezést ért el Márton Lilla terítéke, melynek különböző szélességű és színű - barna, krém, türkiz-szatén szalagok összeszövésével készített bordűrje osztatlan sikert aratott.
Második lett Szeleczky Nóra (34 szavazattal), aki három gyönyörű árnyalatú anyagot dolgozott össze futóvá és alátétté, melyekkel friss, elegáns hangulatúvá tette terítőjét.
Tóth Lídia terítéke végzett a harmadik helyen, 31 szavazattal. A fekete-fehér geometrikus applikáció különlegesen dinamikus összhatást eredményezett.
Megemlíthetjük még Vajda Tímea, Kovács Kitti és Kovács Andrea hangulatosan összehangolt terítékeit is.

A sütis dobozok nem csak formai és funkcionális, de esztétikai szempontból is újítást hoztak a csomagolás ezen műfajában. Lehofer Sára 12 szavazattal lett első, Bartók Nikolett 10-zel a második, míg Rácz Emília a harmadik helyen végzett, 8 vokssal.

Az egyetem Bécsi úti aulájában megrendezésre került másik kiállításon az öko design témát dolgozták fel a IV. évfolyamos hallgatók. A környezetünkben fellelhető, kidobásra szánt vagy épp megunt tárgyak, eszközök és textilek adtak ihletet a használati tárgyak különleges újraértelmezésének. A re-use és re-design jegyében látványos, gumiabroncs hintaszék, papírtekercsekből kialakított ülőalkalmatosság vagy huzalokból szőtt tálak és lámpák készültek. A hallgatók kreatívan alkalmazták a régi bakelit lemezeket, és megrongálódott Thonet székeket is.
Első helyezést ért el Bagi Zsófia, aki fa hulladékból design asztalt kreált, míg második lett Baraksó Alexandra a fent említett hintás ülőkéjével. A harmadik helyen Nagy Gerda bakelit-lemez tárgycsoportja és Jobbágy Marietta diótörmelékes ülőkéje végzett.

A divatbemutató három stílusban állt össze: re-design, fekete-fehér és art deco. Újrahasznosítás feladatot kaptak a IV. évfolyamos, Öltözék és kiegészítők specializációjú hallgatók is. Használt ruha üzletekben, vagy régi, otthoni ruhák között fellelhető darabokat szabtak át és illesztettek újra össze, de úgy, hogy valóban hordható öltözeteket kreáljanak.
Rafinált módon társítottak össze nadrágokat és kötött pulóvereket, nyakkendőket, kesztyűket és pomponokat, valamint régi filmszalagot és rátett zsebeket.
A Könnyűipari szak ruhás hallgatói a technológia órákon készített ruhadarabjaikat, blúzokat és szoknyákat mutattak be, fekete-fehér színösszeállításban, Kocsis Flóra speciális utazótáskáival.
Végül pedig a III. évfolyamos, ITF-es hallgatók szoknyái következtek, szintén a művészetek jegyében.

Dr.Kisfaludy Márta