Színpompás tervek vízpartra

2016/05/31

Idén a III. évfolyamos, ITF szakos hallgatók projektfeladataik kreatív megoldásaival a balatoni vízpartot idézték elénk.

Színpompás tervek vízpartra

Az egységes szemlélet különleges formai és technológiai megoldásokat eredményezett. A 20 hallgató igyekezett kiterjeszteni a függöny témakörét, így strand-árnyékolókat, hintaágyat, hintaszéket, nyugágyat és tárolót is terveztek és kiviteleztek. Applikációk, rétegződések, berakások, patch-work, és hullámzó felületek, valamint kézzel festett minták, kézi csomózás, és kötél beszövés egyaránt jelen voltak az inspiratív kiállításon.
Képeinken a közönségszavazatok alapján legjobbnak ítélt 4 munka látható.
Az összesítésben első lett Varga Boglárka, 26 szavazattal, második helyen Pápai Nóra 18 szavazattal, míg a harmadik helyen megosztva 14-14 szavazattal Márton Lilla és Sebján Kamilla végeztek.
Varga Boglárka a kiadott témára egy görögdinnye ihlette függőszéket készített, melyhez vastag vászon anyagot használt. A zöld színű székformába két piros párnát helyezett el, amelyek a fekete, maghatású díszítéssel a dinnye belsejét jelenítik meg.

A tervezés során a balatoni hattyúk inspirálták Pápai Nórát, aki egy hattyúpár kecses alakját jelenítette meg, textilmanipuláció segítségével. Alapanyagként fehér munkaruhavásznat választott, amire szintén fehér, de puhább pamutvászonból, dúsan beráncolt csíkokat varrt fel.

Megosztott harmadik helyezést ért el Sebján Kamilla, akinek a kiválasztott sátorterv mintázatához egy felfújható strandlabda - kék, sárga, narancs, zöld és fehér – színei és osztása adták az ötletet. A házilagos készítésű, összecsukható sátor faszerkezetéhez mérten alakította ki a színes ponyva szabásmintáit. Az összevarrt sátorlapot szalagok segítségével rögzítette a vázhoz.

Márton Lilla is harmadik lett a közönségszavazatok alapján. A Balaton vízi élővilágát egy vízparti szélfogón jelenítette meg. Először fehér pamutvászonra nyomdázta a csíkokat, pöttyöket, stb., majd az anyagot megerősítette ragasztóbevonatos textíliával, végül pedig kivágta a különböző méretű halformákat. Ezeket applikálta fel a kék színű munkaruhavászonra s erősítette a szélfogó rúdjaira.

A kiállítás projektfelelőse dr. habil Kisfaludy Márta, a tervezést és kivitelezést segítő oktatók és tanárok a Terméktervező Intézetben: Dr. Hottó Éva, Korona Péterné és Wester Erika voltak.

Dr. habil Kisfaludy Márta
intézetigazgató, dékán

1. fotó Varga Boglárka évfolyamnyertes munkája
2. fotó Pápai Nóra lapfüggönye
3. fotó Sebján Kamilla sátra
4. fotó Márton Lilla szélfogója