Szakmai kirándulás a Terméktervező Intézet hallgatóival

2016/07/05

Idén, a vizsgaidőszak második hetében, a Terméktervező Intézet tanulmányi kirándulást szervezett két piacvezető, hazai gyártó céghez. A szakmai programot az Ipari termék és formatervező mérnöki szak Öltözék és kiegészítő modul, valamint a Könnyűipari mérnök szak Ruha-bőr modul III. évfolyamos hallgatóinak szerveztük.

Szakmai kirándulás a Terméktervező Intézet hallgatóival

Az UNICON Ruházati és Szolgáltató Rt. békéscsabai üzemét látogattuk meg, ahol elsősorban női felsőruházati termékek gyártásával foglalkoznak, valamint egyedi és luxus bútorhuzatokat készítenek olasz megrendelők számára. Konfekció termékeiket neves európai divat cégeknek gyártják bérmunkában, jelenleg az orosházi telephelyükön. A látogatás során Hatos Istvánné munkabiztonsági vezető segítségével a békéscsabai üzem teljes gyártási folyamatát végigkövettük a gyártás-előkészítéstől a készáru raktározásig. A varrodában a bútorhuzat készítés speciális technológiai megoldásait, gépeit láthattuk.

Másodikként a FELINA Hungária Kft. szeghalmi üzemébe látogattunk, ahol női fehérneműk gyártásával foglalkoznak. A két műszakban dolgozó üzem a legkorszerűbb technológiákat és szervezési megoldásokat alkalmazza. A sok kis, apró alkatrészekből összeállított ruhadarabokat korszerű számítógépes gyártáselőkészítő rendszer segítségével készítik elő a gyártásra, mely az automata szabászati rendszerrel van összekötve. A varrodai munkahelyeken nagy hangsúlyt fektetnek az optimális varrási módszerek elsajátítására. Érdekes megoldásokat láthattunk, például a hallgatók megismerhették a csipkebetétrészek mintaelemre egyeztetett egyedi szabását, a melltartópántok hegesztővarrattal történő rögzítését, a varrógépekre szerelt készülékeket, melyek segítségével a speciális technológiai megoldások tökéletes minőségben elkészíthetők.