Másodszor is Projektkonferencia a Rejtő Karon

2018/06/18

2018. május 29-én második alkalommal rendezte meg a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar a "Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban" elnevezésű nemzetközi konferenciát, melyet Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a konferencia fővédnöke Prof. Dr. Réger Mihály rektor úr, és a szervező kar dékánja, Dr. Koltai László nyitott meg.

Másodszor is Projektkonferencia a Rejtő Karon

A rendezvény célja, hogy elősegítse a gyakorlatorientált oktatás megújulását, megerősítését a hazai és a határon túl megvalósított sikeres projektoktatás tapasztalatainak bemutatásával, valamint a résztvevő oktatók, kutatók e téren elért tudományos eredményeivel.

Lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, kapcsolatteremtésre, új ötletek generálására, és az új kutatási eredmények közzétételére.

Egyetemünk számos oktatója, kutatója mellett több hazai (Budapesti Corvinus Egyetem , Budapesti Gazdasági Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Egyetem,  Gábor Dénes Főiskola, Miskolci Egyetem, NKE HHK Katonai Repülő Intézet,  Pannon Egyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem) és határon túli egyetem (Partium Keresztény Egyetem, Selye János Egyetem, Újvidéki Egyetem, Varsói Egyetem), valamint közép – és alapfokú oktatási intézmény (BMSC Két tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma, Közép-Budai Tankerületi Központ, Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium, Budapest II. Ker. Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Ált. I. és Gimnázium, Budapesti Komplex SzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Fáy András Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium, Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium, Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája), képviselője mutatta be projektoktatással kapcsolatos eredményeit, tapasztalatait. Az oktatási intézményeken kívül a PROJECON Projekt Tanácsadó Kft., az A.S.A. Köztisztasági Kft., a Kisgyermek Lap Szerkesztősége, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Természetes Életmód Alapítvány is részt vett a konferencián.

A meghirdetett témakörök, mint a projektek a felsőoktatási gyakorlatban, a  projektpedagógia szerepe az alap és középfokú oktatásban, valamint az óvodapedagógiában, kutatási projektek, környezetpedagógia a fenntarthatóságért, oktatás a társadalmi, gazdasági innovációért széles spektruma biztosította, hogy változatos és élvezetes előadások hangozzanak el.

A plenáris üléseken betekintést nyerhettünk az Óbudai Egyetem (Prof. dr. Rajnai Zoltán BGK, Bodáné dr. Kendrovics Rita RKK), a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem (Dr. Székedi Levente), a Varsói Egyetem (Dr. Csilla Gizinska) és a révkomáromi Selye János Egyetem (Dr. habil. Kováts-Németh Mária) projektoktatási koncepciójába, illetve a projektmenedzsment gyakorlatába (Dr. Pálvölgyi Lajos, Project Management Institute, Magyar Tagozat). A délutáni üléseken öt szekcióban zajlottak az előadások.

A résztvevők nagyon hasznosnak ítélték az elhangzottakat, sok olyan jó gyakorlat és tapasztalat került elő, ami a továbbiakban a különböző intézményekben egyformán alkalmazható lehet.

Ahogy Dr. Szabó Gyula  a Projektek a műszaki felsőoktatásban szekció vezetője megfogalmazta:

"Egyetértés alakult ki a résztvevők között abban, hogy a projekt munkánál nagyon fontos az oktatók pozitív hozzáállása, az hogy a konzultációkon elsősorban pozitív-bátorító visszajelzéseket adjanak. Abban is egyetértettünk, hogy a folyamatos félévi vagy egész évi munkát kedvezően egészíti ki, és nagyon motiváló lehet egy nagyszabású rendezvény, amikor intenzív élményben van a hallgatóknak részük, legyen ez tervezési hét vagy az elkészült művek közös, versenyszerű tesztelése. A projektmunkák fenntartható megvalósításához az oktatói kisközösségek (tanszékek, laboratóriumok, szakcsoportok) támogatására van szükség, akik a hétköznapokban is ápolni tudják a partneri kapcsolatokat."

Köszönjük a résztvevőknek az igényes előadásokat, találkozzunk jövőre is a Projektkonferencia 2019. eseményen!