Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2019.

2019/07/11

2019. június 16-22. között megrendezésre a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar szervezésében a Kárpát-medencei Nyári Egyetem. A szakmai hét keretében partiumi, erdélyi és székelyföldi könnyűipari mérnökhallgatók vettek részt elméleti és gyakorlati foglalkozásokon.

Kárpát-medencei Nyári Egyetem 2019.

Vasárnapi érkezést követően, hétfőn izgalmasnak bizonyuló hétnek néztek elébe a résztvevők. Az első nap reggelén fogadta a 16 résztvevőt a kar dékánja: Dr. habil. Koltai László, Prokai Piroska mérnöktanár és Dr. Oroszlány Gabriella kari oktatási igazgató. A kedves üdvözlés és rövid program ismertetés után, elkezdődtek a szakmai programok, amelyek a könnyűipar két specializációjához, a ruhaipari és a nyomdaipari specializációhoz kapcsolódtak.

A szakmai programok a hét során vizsgákkal, számonkéréssel zárultak, amelyekre az egyik hallgató így emlékezett vissza:

"Kissé sűrű, de annál inkább tanulságos és építő jellegű vizsgákon sikerült túl lenni, ami reméljük, hogy a javunkat szolgálja majd az elkövetkezendő időkben is. Megtanultuk, hogyan kell magabiztosan és rutinosan vizsgázni, hála tanáraink biztatásának és türelmének, még azokat a részeket is sikerült a tananyagból elmondani, amiben egy kissé bizonytalanok voltunk."

Az első, fárasztó, de igazán hasznos nap végére pedig méltó befejezésként a Budai-vár szépségét sikerült megcsodálni, egy kiadós és szórakoztató történelem óra keretében Dr. Koltai László idegenvezetésével.  

A hét szociális programjai közül említésre méltó volt a hallgatókkal közösen tartott „kerti sütögetés” ahol kötetlen beszélgetés során jobban megismerhették egymást a résztvevők.

A szakmai előadások és gyakorlatok az anyagismereti és technológiai területekre koncentráltak. A legmodernebb technológiák és a hagyományos módszerek is részét képezték a gyakorlatorientált szakmai hétnek. Az oktatók szervezésében több érdekes üzemlátogatáson is részt vehettek a hallgatók.

A hét zárása múzeumlátogatásokkal telt, betekintést nyerhettek a résztvevők az országos Széchenyi Könyvtárban működő papír restaurátorok munkájába és megismerhették a speciális nyomtatási eljárásokkal készülő különleges nyomotokat a Bélyeg Múzeumban.

Az oktatásban és szervezésben résztvevő kollégák: Dr. Koltai László, Prokai Piroska, Dr. Oroszlány Gabriella, Dr. Borbély Ákos, Csillagné Kiss Mariann, Koleszár András, Nagyné Dr. Szabó Orsolya, Béres Lászlóné, Gyarmati Ádám és Tóth Andrea.

A PROJEKT AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL VALÓSULT MEG. PROJEKTAZONOSÍTÓ: EFOP-3.4.3-16-2016-00023

Tóth Andrea