IJCELIT 2019 nemzetközi konferencia a Rejtő kar szervezésében

2019/12/11

Hetedik alkalommal került megrendezésre a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki kar szervezésében a z International Joint Conference on Environmental and Light Industry Technologies (IJCELIT 2019) nemzetközi konferenciarendezvény, amelyre 2019. november 21-22-én került sor, a kar Doberdó úti épületében.

IJCELIT 2019 nemzetközi konferencia a Rejtő kar szervezésében

Az IJCELIT a környezetvédelem és a könnyűipar különböző területein tevékenykedő kutatókat, mérnököket és kreatív szakembereket megszólító nemzetközi konferencia. Az ünnepélyes megnyitón a kar dékánja, Dr. habil. Koltai László hangsúlyozta a nemzetközi tudományos közösség összetartásának fontosságát az innovációs technológiák rohamos fejlődésével való lépést tartásban, és a feltörekvő ipari technológiákra összpontosító kutatás-innovációs projektek nyújtotta lehetőségek kiaknázásáért tett közös szerepvállalás jelentőségét.

Az IJCELIT hagyományosan három egyidejű eseményből áll, amelyek a Környezettervezés (Workshop on Environmental Sciences and Engineering - WESE), a Grafikus kommunikációs technológiák (Graphic Communications Technology Workshop - GCTW), valamint az Ipari formatervezés és az anyagtechnológiák (International Symposium on Design and Innovative Technologies - ISDIT) tudományos-műszaki és művészeti területeinek legújabb eredményeit mutatják be az alapkutatástól az ipari alkalmazásokig terjedő tematikák keretén bel. Az idei konferencia plenáris ülésének előadói a 4.0 textilipari technológiák elterjesztését, a nyomda és csomagolóipar kérdéseinek vizsgálatát a Big Data, a mesterséges intelligencia és a blockchain-ek világában, valamint a légszennyezettség mérésének új módszereit mutattatták be.

A konferenciára 10 országból érkeztek a környezetvédelem, a médiatechnológia és az ipari formatervezés legújabb eredményeit bemutató, a szakma aktuális elméleti kérdéseit megvitató, tudományos kutatások. A kar gondozásában kiadott konferenciakötetben mindösszesen 122 szerző, több mint negyven tudományos kutatás kivonata került publikálásra. A szakmai esemény, amely a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében valósult meg, lehetőséget adott a karon folyó kutatás-fejlesztési tevékenységek bemutatására, a külföldi partnereknél folyó hasonló területeken szerzett eredmények megismerésére. Az előadásokat követő társasági eseményeken a résztvevőknek lehetőségük volt szakmai-baráti kapcsolataik ápolására, valamint nemzetközi kollaborációk, kutatatási és mobilitási projektek előkészítésére.

A nemzetközi konferencia az előirányzott célkitűzésekkel összhangban erősíttette a Rejtő kar hazai és nemzetközi hírnevét, kutatás-fejlesztési stratégiáját.  A soron következő hasonló eseményre várhatóan 2021. novemberében kerül sor.

Dr. Csanák Edit DLA, kutatási dékánhelyettes

2019. november 25.