Bemutatkoznak a hallgatók

Kreativitás mérnök szemmel

Az országban egyetlen helyen képeznek könnyűipari mérnököket. Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának másodéves hallgatója János Kamilla.

Miért választottad a könnyűipari mérnöki alapszakot?

Véletlenül hallottam az iskoláról Pécsett, ahol az egyik ismerősünk szóba hozta a budapesti Könnyűipari Műszaki Főiskolát (a kar jogelődjét), ahol ő tanult annak idején és nagyon megtetszett nekem ez a képzés. A középiskolában inkább humán beállítottságú voltam, szerettem ruhákat tervezni, rajzolni és akár meg is varrni azokat, de úgy éreztem, egy művészeti iskola nagyon leszűkítené a lehetőségeket. Szerencsére az informatikát választottam érettségi tárgynak, ami pont megfelelt. Az is jó, hogy itt kibontakoztathatom a kreativitásomat és ugyanakkor alaposan megtanulhatom hozzá a technológiai-gyártási hátteret is. Érdekes megfigyelni, hogy a mérnöki szemlélettel a problémamegoldás során teljesen más dimenziók is megnyílnak, úgy érzem, sokkal szélesebb perspektívát ad.
Az is szerepet játszott a döntésemben, hogy ezen a szakon csak később, másodév után kell eldönteni, milyen szakterületen akarok dolgozni: a nyomda-média, a csomagoló és papírgyártó, a minőségirányítási rendszerfejlesztő és a kreatív technológiák és gyártmányok specializációk közül választhatok.

Melyik szakterület érdekel?

Számomra a nyomda-média a legvonzóbb, azon belül a kiadványszerkesztés érdekel legjobban, mert már másfél éve részt veszek az egyetemi hallgatói lap, a „ľszaki” szerkesztésében és írásában, és el tudnám képzelni, hogy ez legyen a hivatásom. Szóba jöhet még a minőségbiztosítás is, ami az iparban bárhol hasznosítható tudásanyagot ad.

Mit gondolsz, el tudsz majd helyezkedni ezzel a diplomával?

A mérnököket sok helyen keresik, a nyomda- vagy csomagolóipar számos lehetőséget kínál. Nem tervezem, hogy külföldre menjek, annál sokkal jobban szeretek itt élni. Szerintem nem lesz nehéz állást találnom, a tavaly végzett társaim tapasztalatai is ezt támasztják alá.