Csádi delegáció látogatott a Rejtő Karra – nemzetközi érdeklődés a textil- és divattermék oktatás iránt

Magyarországi programjai sorában ellátogatott az Óbudai Egyetem Rejtő Karára is az Dr. Adam Medella vezette a delegáció Csádból. A látogatókat A Kar vezetése részéről Dr. Csanák Edit DLA, dékánhelyettes, a Terméktervező Intézet igazgatója fogadta. A megbeszélésen részt vett a Rektori Hivatal részéről Kersánszki Tamás programvezető is.

A Kar örömmel fogadta a közép-Afrikai vendégeket, akik megismerhette a Kar által gondozott angol nyelvű képzéseket. A látogatók kiemelt érdeklődést mutattak a terméktervező intézet által gondozott ipari termék- és formatervező mérnöki képzés és a terméktervező szakirány iránt. Azon belül is az öltözék- és kiegészítő tervezés, valamint a textil- és enteriőr tervezés lehet érdekes a csádi diákok számára.

A látogatás kapcsán Adam Medella elmondta, hogy Csádban a textilipar fejlesztésétől a munkapiaci helyzet jelentős javulását várják, különös tekintettel a textil házműipari fejlesztésekre, amelyek munkahelyet és megélhetést teremtenek. Ezért potenciált látnak a textil gyártástechnológiák és divattermék tervezés oktatásban, és további potenciál van a bőrdíszműipari termékek tervezése, és a bőripari gyártástechnológiák oktatásában is. Ezen a területen akár képesítést adó rövid kurzusokat is indíthatnak.

A csádi delegáció nagy megelégedéssel tekintette meg a terméktervező intézet egyes gyártástechnológiai laborjait, és a TTI által berendezett pop-up kiállítást az aulában.

A látogatás során szóba került a csádi felnőttképzési és munkaerőpiaci programoknak (“50.000 jobs” program) esetleges kurzus-jellegű, design készség fejlesztő projekttel való támogatása. Ezen kívül felmerült az ÓE RKK népszerű csádi magánegyetemekkel való összekapcsolása is.

Dr. Csanák Edit DLA, dékánhelyettes a látogatás kapcsán elmondta, hogy a Rejtő Kar nyitott a csádi intézményekkel való együttműködésre, és bízik benne, hogy a jövőben további közös projektek valósulhatnak meg a textil- és divattervezés oktatása, valamint a csádi munkaerőpiac fejlesztése terén.


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.06.21.