Sikeresen zárult az 7. Kárpát-medencei Nyári Egyetem az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Karán

A Rejtő Kar idén is megrendezte a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet, amelyre a Kárpát-medencében élő magyar anyanyelvű kihelyezett szakos könnyűipari mérnök szakos egyetemi hallgatók jelentkezhettek. A rendezvény 2024. július 16. és 21. között zajlott a Rejtő Kar óbudai kampusán.

A program célja, hogy a határon túli magyar hallgatóknak anyanyelvükön nyújtson magas színvonalú szakmai továbbképzést, és elősegítse a Kárpát-medencei magyar fiatalok anyaországgal kapcsolatos ismereteinek bővítését. A hallgatók anyagtudományi és technológiai szakterületen vehettek részt előadásokon, szemináriumokon, gyakorlatokon, és kulturális programokon.

A szakmai programok idei szekcióvezetői az Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézet oktatói voltak, akik gondosan összeállított programokkal várták a hallgatókat. Foglalkozást tartottak: Prokai Piroska, Csillagné Kiss Mariann, Görgényi-Tóth Pál és Dr. Borbély Ákos. A szekciók keretében a hallgatók naprakész ismereteket szerezhettek a nyomda- és csomagolóipar legújabb fejleményeiről, és lehetőségük volt tapasztalatot cserélni egymással és az oktatókkal, valamint részt vehettek számos üzemlátogatáson is.

A Nyári Egyetem kulturális programjai is színesek voltak. A hallgatók megismerkedhettek Budapest és Szentendre nevezetességeivel, részt vehettek történelmi és helyismereti kvízversenyen.

A Kárpát-medencei Nyári Egyetem záróvacsoráján Dr. habil. Koltai László dékán köszöntötte a hallgatókat, és elmondta, hogy az egyetem büszke arra, hogy immár 7 alkalommal adhatott otthont a rendezvénynek. A dékán kiemelte, hogy ez az egyetemi program is fontos szerepet játszik a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási együttműködés erősítésében, és hozzájárul a magyar nyelv és kultúra megőrzéséhez.

A Nyári Egyetem résztvevői a záróünnepségen elmondták, hogy nagyon hasznosnak és élvezetesnek találták a rendezvényt. A hallgatók dicsérték a szekciók magas színvonalát, a kulturális programok sokszínűségét, és a barátságos légkört.

Dr. Oroszlány Gabriella a székelyudvarhelyi képzés koordinátora elmondta, hogy az Óbudai Egyetem Rejtő Kara mindent megtesz majd, hogy a program jövőre is sikeres legyen, és továbbra is hozzájáruljon a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás fejlődéséhez.


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.06.25.